Kadayif – turska slastica poznata i kao anđeoska kosa

Kadayif pistacija

Uz baklavu, kadayif je vrlo popularna slastica u Turskoj, a specifična je po tome što se za njenu izradu ne koriste listovi jufke (phyllo pastry) već sjeckano tijesto u obliku vrlo tankih rezanaca, od kuda i naziv „anđeoska kosa“. Ustvari, ova vrsta tijesta se i zove kadayif, baš kao i istoimeni desert. Jednako bogatih sastojaka kao i baklava, za izradu kadayifa nije potrebna velika spretnost niti puno vremena. Ako imate gotovo kadayif tijesto (rezance), svakako preporučamo da sami isprobate jedan od mnogih kombinacija i recepata za kadayif slasticu. Iako, niti samo tijesto nije zahtjevno za napraviti.

Što je kadayif?

Kadayif se priprema od samo nekoliko sastojaka. Kadayif gotovi rezanci se slažu na dno tepsije za pečenje i prekrivaju maslacem (prethodno otopljenim). Potrebno ih je dobro izmiješati i potom utisnuti, kako bi tijesto upilo masnoću. Zatim se slaže sloj grubo mljevenih orašastih plodova, te još jedan sloj kadayif rezanaca. Nakon što se ispeče do zlatno smeđe boje i hrskavosti, te izreže na komade, ispečena slastica se prelijeva šerbetom i pusti da upija sok tri sata. Iako ju je, kao i baklavu, najbolje poslužiti idući dan.

Šerbet se radi od vode, šećera i limunovog soka. Bitno je topli desert preliti ohlađenim sirupom jer tako bolje apsorbira maksimalnu količinu, stvarajući lijepu sočnu podlogu. Ustvari, ovo je desert koji vas može na prvu prevariti… Zbog natopljenosti sirupom, vrlo vjerojatno biste očekivali mekano tijesto, ali nakon što uzmete prvi zalogaj, shvatit ćete da je tekstura divno hrskava zbog same strukture kadayif tijesta, te dodatno naglašena orašastim plodovima iznutra.

Kadayif je ukusan desert koji je poput baklave vrlo popularan među grčkim, turskim i bliskoistočnim narodima.

Poput baklave, može doći u više verzija. A i sama riječi kadayif dolazi u mnogo verzija. Smatra se da je izvorno došla od arapske riječi “qatifah” koja označava “baršun”. Taj isti sastojak (tijesto) se na arapskom zove “kunafa”, što se na turskom odnosi na drugu vrstu desertu „kanafeh“. Kanafeh je slastica slična kadayıfu jer im je baza isto tijesto, samo je punjena sirom. Naime, kod ove slastice kadayif tijesto se puni kunefe sirom bez soli, koji je uobičajen u turskoj regiji jugoistočne Anadolije i arapskim zemljama. Grčka riječ kadaifi, kataifi ili kadaif dolaze od otomanskog turskog kadayıf.

Kako se radi tijesto za kadayif (kadayif rezanci)

Kadayif tijesto se radi od mješavine brašna, kukuruznog škroba, soli, ulja i vode. Napravi se smjesa koja je nalik onoj za palačinke, te se stavlja u tuljac s vrlo tankim otvorom (slično kao kod ukrašavanja torti kremom) i nanosi u tankim nitima na tavu, na kojoj se peče vrlo kratko. Možda za ovo treba malo strpljenja, ali je brzo gotovo, a vaša nagrada slatka.

Dvije verzije kadayifa u „Moja baklava“ web shopu

Jedna verzija u kojoj možete uživati je kadayif s pistacijama (u plosnatoj verziji). Čini ga hrskavo tijesto karakteristično za kadayif te punjeno s krupno mljevenim pistacijama.

Druga je kadayif rolica s pistacijama. Sastojci su isti kao i u prvoj verziji, ali se mijenja način oblikovanja. Karakterističnog oblika tuljca, pune se smjesom sitno sjeckanih pistacija, a izgledom podsjećaju na šaumrole.

Preporučujemo da svakako probate nešto drugačije. Jedna KADAYIF ROLICA S PISTACIJAMA iznosi 0,14 kg, pa prosudite sami koliko težine sreće odnosno ove turske slastice, za koju kažu da je poput anđeoske kose, će vam biti dovoljno.