Ne možete pojesti svu baklavu? Produljite joj rok trajanja

Prvo da se osvrnemo na naslov teksta. Nismo sigurni ima li uopće ikoga da ne može pojesti svu baklavu, ali događa se i to. Zasitna i bogata, baklava svoj prilično dug rok trajanja u odnosu na druge slastice zahvaljuje naravno sastavu. Tanko slojevito bez kvasno tijesto, orašasti plodovi koji sami po sebi imaju dugotrajan vijek trajanja, i agda ili preljev od vode, šećera, meda i limuna koji daju slatkoću, ali i svojstvo konzerviranja te dulje svježine.

Baklava se često poslužuje na svadbama i drugim prigodnim događajima jer simbolizira dugovječnost. Možda njen rok trajanja nije vječan, ali mi znamo kako produljiti standardni rok trajanja baklave.

Koji je rok trajanja baklave?

Baklava ima rok trajanja od čak dva tjedna. Može se držati na sobnoj temperaturi ili u smočnici, pri čemu će zadržati hrskavost teksture i autentičnost okusa. Svakako je treba držati u hermetički zatvorenoj posudi koja će čuvati njenu svježinu navedeno vrijeme. Znat ćete da njen rok trajanja ističe kada primijetite da se počinje sušiti, kora postaje pretvrda i općenito teška je za žvakanje.

Produljite rok trajanja baklave

Najjednostavnija metoda produljenja roka trajanja baklave je da ju čuvate u frižideru. Pogotovo ako ste usred ljetne sezone čiji vremenski uvjeti ne pogoduju njenoj svježini. Možda će pri tom malo izgubiti na svojoj hrskavosti, ali će dulje ostati svježa.

Može li se baklava zamrznuti?

Idući korak u produljenju roka trajanje baklave je zamrzavanje. Može se zamrznuti polugotova (pripremljena za pečenje) ili gotova (pečena). Polugotova će se vjerojatnije nalaziti u tepsiji za pečenje pa kada smrznete tijesto u jednom komadu, izvadite baklavu iz tepsije i premjestite ju u zatvorenu plastičnu posudu ili vrećicu za zamrzavanje kako vam ne bi oduzimala previše mjesta u frizeru. Ako je pak pečena, posloživši već izrezane komade baklave praktično će riješiti skladišni prostor, ali i dozirati želju za slatkim. Po nekoliko izrezanih komada smjestite među slojeve (masnog) papira za pečenje te tako posložite na kat i sve zajedno stavite u posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja, vadite samo onoliko komada koliko mislite da ćete pojesti, i izbjegavate odmrzavanje cijele baklave.

Ovako spremljena baklava može se čuvati u zamrzivaču do 5 mjeseci, nakon što je napravljena.

Prilikom odmrzavanja, možete ju staviti u frižider na par sati, ili na sobnoj temperaturi kraće vrijeme (obično sat vremena). Baklavu je ustvari najbolje poslužiti na sobnoj temperaturi.

Može li se baklava podgrijavati?

Nije nam baš omiljena preporuka, ali može. Naglo izlaganje temperaturi može kore i sastav isušiti, pri čemu baklava gubi na okusu i teksturi. Radije ju ostavite kratko u pećnici na nižim temperaturama ili ju na kratko umočite u zagrijani preljev.

Možda bi naš najbolji savjet od svih navedenih za produljenje roka trajanja baklave bio da ju svakako podijelite sa susjedom ili prijateljem ako vidite da nećete moći sve pojesti. A, kada vas ponovno uhvati želja za ovom slasticom, napravite ili još bolje naručite „Moju Baklavu“ . Tako ćete uvijek uživati u najboljoj baklavi i njenim finim svježim hrskavim zalogajima.