Tisuću varijacija baklave sa samo tri osnovna sastojka

Pitamo se, nije li magično da postoji toliko verzija baklave sa samo tri osnovna sastojka?

Recept može zvučati jednostavno, čak prejednostavno: sjeckani orasi se pospu između slojeva tijesta koji se prethodno dresiraju maslacem, zatim sve zajedno ispeče i zasladi sirupom. Pa ipak, izvrsnost ove slastice kraljevskog statusa leži u kvaliteti brašna, tankoći slojeva tijesta, podrijetlu i vrstama sastojka za nadjev, te omjerima u sirupu (preljevu). Ne čudi stoga što iza izrade ove slastice stoji cijela jedna tradicija majstora slastičara koji su bili cijenjeni među kraljevima i sultanima, ali i mnoge tajne u načinu izrade koje su se ljubomorno čuvale među narodima.

Otkrivamo vam sve o tri osnovna sastojka baklave, s kojima se i vi možete poigrati poželite li ju sami spraviti. To su: jufka, nadjev i agda. Ako vam se ipak učini prekompliciranim za napraviti ili ste u nedostatku vremena (za spremanje baklave potrebno je barem dva sata), možete uvijek potražiti veliki izbor gotovih baklava iz naše ponude.

Jufka
Jufka ili yufka (na bosanskom i turskom), phyllo pastry (na engleskom) ili strudelteig (na njemačkom) označava vrlo tanko razvijeno tijesto napravljeno bez kvasca. Ovo je ujedno osnova baklave, jer kako kaže jedna bosanska poslovica – možete baklavu puniti najkvalitetnijim sastojcima, ali ako nemate dobre kore, uzalud vam trud. Uobičajeno je koristiti desetak slojeva jufke, te svaki sloj premazati maslacem, eventualno uljem, kako bi sačuvale vlažnost i dobile zlatno smeđu boju nakon pečenja. Inače, jufka se koristi i za izradu jednako popularnog bureka. Varijacije jufke mogu biti u debljini tijesta i količini slojeva. Za razliku od onog u Grčkoj, tijesto se u Turski radi jako tanko, gotovo prozirno. Jedni smatraju da je potrebno koristiti 33 listova tijesta jer simbolično taj broj predstavlja godine Isusova života, dok drugi smatraju da treba biti 40 komada jer ono predstavlja broj dana Isusova boravka u pustinji tijekom Sotonine kušnje. Za majstore baklave pak u susjednoj nam Srbiji govorilo se da su toliko vješti u razvijanju tankog tijesta da su mogli čak 100 komada jufke posložiti u jednoj posudi baklave.

Nadjev
Univerzalnost nadjeva čini mješavina mljevenih orašastih plodova, šećera i začina. No naravno, i ovdje postoji bezbroj varijacija na temu. Nadjev u grčkoj baklavi čini mješavina oraha i meda, u turskoj su to orasi ili pistaciji ili posebni pripravak koji se zove „kajmak“ (nije naš kajmak) u kombinaciji sa šećernim sirupom, a u libijskoj su orasi, pistaciji, indijski oraščići, pinjoli i bademi. U Bosni se na primjer nadjevu dodaje i tirit – smjesa maslaca, jaja i brašna koja je prethodno izmiješana mikserom kako bi nastale mrvice zvane tirit i ostavljene prvo da se osuše. Osim toga, slaganje nadjeva među jufkama može biti u raznim varijacijama. Tako baklava u Turskoj tradicionalno ima jedno punjenje među jufkama, dok u drugim zemljama ide po jedan sloj nadjeva između svake jufke.

Agda
Agda je završni preljev sirupaste strukture, poznat još kao „slatka voda“, kojim se baklava prelije nakon što se ispeče i izreže u željene oblike. Ona daje slatkoću (uravnotežuje gorkost orašastih plodova), sočnost i dulju svježinu baklavi. Uvriježeno je pravilo da preljev mora biti ohlađen prije polijevanja, jer naravno savršenstvo okusa ovisi o najmanjem detalju. Običaj je da se baklava može jesti tek drugi dan nakon pripreme kako bi se svi sastojci lijepo sjedinili. Sigurno ste već do sada pogodili da se i agda može raditi u mnogo varijacija. Na primjer, u arapskim zemljama baklava se aromatizira ružinom vodicom, dok se grčke i turske „kupaju“ u sirupu od meda, limunovog soka te ponekad cimeta. Libijska se pak zalijeva atirom – kombinacijom cvijeta naranče i ružine vodice.

Iako smo malo generalizirali navedene sastojke po zemljama podrijetla baklave, ako uzmete u obzir da uz sve to postoji još toliko varijacija ove slastice unutar svake zemlje, znajte da ih je nemoguće sve nabrojati.

200 varijacija Hacı Hasan Oğulları baklave sa samo tri osnovna sastojka
Haci Hasan baklave, koje vam donosimo u našoj ponudi, izvorno dolaze u čak 200 verzija. Mnogo je tajni u pripremanju njihove baklave… između ostalog, to je vještina majstora koji ih pravi, odabir pravog brašna za jufke, temperatura jaja, korištenje soli, kvalitetnog ulja i konzistencija sirupa.

Pratite našu ponudu baklava na web stranici, slijedite naš profil na društvenim mrežama (Facebook, Instagram)… i vjerujte, možda vas iznenadimo s još pokojom verzijom.