Kako prepoznati kvalitetnu baklavu

Baklava je slastica bogate povijesti za čije su se podrijetlo borile mnoge zemlje da budu ponosni nositelji titule izvornog izumitelja, a mnoge kulture opće prihvatile te i same isprobale kreacije baklave na svoj način. Bez obzira koju verziju baklave voljeli, tradicionalnu ili modernu, baklava pistacija ili baklava orasi, bitno je samo znati kako razlikovati nekvalitetnu od kvalitetne baklave.

Vjerovali ili ne, postoji i cijela jedna filozofija raspoznavanja kvalitete baklave, kako ju jesti, kako osluškivati pri tom zvuk (hrskavosti), osjetiti mirise koji se šire na prvi zalogaj, okuse, pa i onaj osjećaj u želucu nakon.

Glavna načela po kojima se povodi „Moja Baklava“, iza koje stoji više od 50 godina tradicije Hacı Hasan Oğulları proizvođača baklave, je da vam donesemo ukusne, zdrave i ponajprije kvalitetne proizvode.

Kvalitetu baklave možemo odrediti po pet načela:

  1. Kvaliteta sastojaka
  2. Dobar baklava majstor
  3. Izgled baklave
  4. Mirisi, okusi, zvukovi i osjećaj na nepcu i u želucu
  5. Certifikat kvalitete

KVALITETNI SASTOJCI BAKLAVE

Kako biste napravili kvalitetnu baklavu bitno je koristiti izvorne kvalitetne sastojke.

U našim baklavama pronaći ćete kvalitetan maslac koji dolazi iz jugoistočne regije Turske, orasi iz planinske regije Bursa, pistacio iz Antepa, šećer proizveden od šećerne repe iz Konye, te brašno iz regije središnje Anatolije.

Osim toga, kvalitetna baklava je napravljena od domaćeg jako tanko razvučenog tijesta koji se slaže u više slojeva, te dobrom temperiranju slatkoće u šerbetu, odnosno preljevu. Iako se med često javlja u novijim verzijama baklave, tradicionalno se šerbet radi od šećera.

DOBAR BAKLAVA MAJSTOR

Yüksel Aktaş, vlasnik, osnivač i predsjednik Upravnog odbora Hacı Hasan Oğulları, koji je cijeli svoj život posvetio izradi ove popularne slastice je istinski baklava majstor, što potvrđuje i preko 50 godina provedenih u ovom „craft“ umijeću. Uvijek ističe kako radi ovaj posao s ljubavlju, a to je još jedan bitan sastojak za kvalitetu baklave.

Danas postoje i mnoge škole za baklava majstora koje sadrže određen broj sati teorije i praktičnog rada, uz cijenu koja često nije mala (tolika je vrijednost baklava majstora).

IZGLED BAKLAVE

Ako je baklava zlatne boje, s dostatnom količinom sirupa, određenog rasporeda izrezanih kriški i dobrog reza, onda možemo već po izgledu zaključiti o njenoj kvaliteti. Šerbet odnosno sirup se ne smije nakupljati na praznim mjestima u plehu jer to znači da baklava nema dobru apsorpciju. Isto tako, s kriške baklave koja se jede ne smije kapati sirup.

MIRISI, OKUSI, ZVUKOVI I OSJEĆAJ NA NEPCU I U ŽELUCU ODREĐUJU KVALITETU BAKLAVE

Prije samog kušanja baklave, uzmite gutljaj vode. Zabodite vilicu u sredinu baklave kako biste testirali hrskavost i samim time njenu svježinu. Potom ju okrenite naopako, kako bi dno baklave bilo pri vrhu, jer time postižete da svi sokovi u njoj skliznu prema dolje i stope se s hrskavom strukturom. Kada zagrizete baklavu, trebali biste osjetiti miris i okus maslaca (pomiješan s orašastim plodovima) koji prirodno dominira kod kvalitetne baklave. Ustvari, po okusu ćete lako procijeniti je li se štedilo na sastojcima ili nije, jesu li orašasti plodovi užegli i jeli došlo do oksidacije masti. Peče li vas u nepcu ili grlu, znači da sastojci nisu kvalitetni. Osjećate li težinu u želucu nakon pojedene kriške baklave, također je znak lošije kvalitete ili neispravnog balansiranja sastojaka. Kvalitetna baklava ne smije biti preslatka, a šerbet mora biti samo onoliko sladak koliko je potrebno da temperira gorkasti okus orašida. Pustite da se okusi otpuste u ustima, žvakajući svaki zalogaj 5 do 6 puta.

Možda biste na prvu pomislili, prava filozofija uživanja u baklavi, ali mi bismo rekli, ritual uživanja sa svim osjetilima.

CERTIFIKAT KVALITETE BAKLAVE

Osim certifikata kvalitete koju Haci Hasan Ogulari posjeduju, bitno je znati da u ovom slučaju zaista vrijedi kako cijena ide ruku pod ruku s kvalitetom. Zbog vrijednih sastojaka kao što su pistaciji, kilogram baklave od pistacija ne može biti manji od 180 kuna kako bi garantirao kvalitetu baklave od pistacija.

I na kraju, za slučaj da pojedete nekvalitetnu baklavu lošijih sastojaka i desi vam se osjećaj pečenja ili nadutosti u želucu, posegnite za čajem od đumbira ili mente kako biste olakšali osjećaj. Neki kažu da je dobro pojesti i jednu maslinu ili uzeti malo soli, no to su sve samo dobronamjerni savjeti, a ne medicinski dokazani lijekovi.

A s čime je sve najbolje konzumirati baklavu, pišemo vam u idućem članku.