Afrodizijačke moći baklave poznate još od pamtivijeka

baklava kao afrodizijak

Baklava je vrlo bogata, sočna, svježa i orašasto zavodljiva slastica za koju se može reći da je slatka poput „slatkog grijeha“. Od pamtivijeka se na Istoku općenito smatralo da slatkiši liječe dušu, njeguju mozak, ispunjavaju ga srećom i oličenje su radosti. Za baklavu se posebno smatralo da ima afrodizijačke moći zbog dragocjenih sastojaka koji okusom i mirisom mogu probuditi libido kod oba spola. No da se razumijemo, baklava i danas ima afrodizijačke moći, jer sastav se nije puno promijenio od tada, bez obzira na njene bezbrojne varijacije od samo tri osnovna sastojka.

Afrodizijačke vrijednosti baklave poznate još u doba sultana

Njene afrodizijačke moći bile su poznate u doba Otomanskog carstva kada su je turski sultani rado koristili u haremima za pobuđivanje seksualne želje. Pri tom se pazilo na specifičan odabir sastojaka – orašastih plodova i začina. Za muškarce su se spremale baklave s pistacijama i kardamomom, za žene s orasima i cimetom, dok su kombinacije s medom, bademima i klinčićima bile namijenjene za oba spola jer su dodatni pojačivači djelovanja ostalih sastojaka. No i drevni Rimljani su znali afrodizijačke moći npr. oraha, pa su imali običaj bacati ga na mladence umjesto riže ili su ih koristili u obredima plodnosti.

Hranjive namirnice, a istovremeno afrodizijaci

Orašasti plodovi poput oraha, lješnjaka i badema, te razni začini poput cimeta, klinčića i kardamoma mogu potaknuti cirkulaciju, znojenje, krvni tlak i ubrzati srčani ritam – sve stanja koja su poznata i prilikom buđenja libida. Uz to, dodatno potiču lučenje određenih hormona poput endorfina, koji su povezani s osjećajem ugode i zadovoljstva, ili spolnih hormona koji su zaslužni za ljubavnu strast.

Orasi
Razna znanstvena istraživanja utvrdila su da orasi mogu poboljšati kvalitetu sperme s obzirom na to da obiluju omega-3 masnim kiselinama. Općenito su ove zdrave masne kiseline dobre za proizvodnju hormona estrogena i testosterona. U kombinaciji s medom odlični su za reproduktivne organe kod muškaraca.

Bademi
Dok su bademi tisućljećima bili simbol zavođenja, čak se i u Bibliji spominje da su namijenjeni za plodnost. Njihov slatki miris i aroma može probuditi strast kod žene, dok njegov sastav minerala kao što je fosfor i cink stimulira libido kod muškaraca. Osim toga, dobar su izvor vitamina E koji djeluje i na funkciju spolnih organa. Dok se u brojnim tradicijama vjeruje da mladenci trebaju pojesti šaku badema prve bračne noći radi pobuđivanja strasti, u antičkoj Grčkoj mlada je držala nekoliko badema ispod jastuka radi vjerovanja u njegove afrodizijačke moći.

Pistaciji
I pistaciji, kao i orasi, obiluju masnim kiselinama koje povećavaju seksualnu moć muškarca preko 50%, kaže jedna naučna studija. U tu svrhu dovoljno je pojesti šaku pistacija dnevno.

Afrodizijačke moći baklava zahvaljuje i začinima koji „zagrijavaju“ krv odnosno pojačavaju cirkulaciju, a dodatno mirisima i aromama bude seksualni nagon. Među njima se nalaze: cimet, klinčić i kardamom koji se spominje u „1001 noći“ kao začin za ljubavne napitke.

I ne zaboravimo još i na med, koji je možda i najpoznatiji afrodizijak. Poznat je bio običaj da mladenci piju medovaču prve bračne noći za povećanje spolne moći. Tajna djelovanja meda je u mineralu boronu koji pomaže stvaranju spolnih hormona te cinku koji pak povoljno djeluje na spermu i normalnu aktivnost prostate.

Današnje moderne verzije baklava znaju sadržavati još jedan, možda i najukusniji, sastojak poznatih afrodizijačkih moći – čokoladu. Čokolada sadrži redom kemijske tvari koje utječu na osjećaj zadovoljstva. To su hormon feniletilamin (tijelo ga luči tijekom seksa), serotonin, dopamin, te kofein i teobromin koji utječu na neurotransmitere u mozgu.

Ostale zdravstvene dobrobiti

Kada već spominjemo ove namirnice, ne smijemo izostaviti i njihovo zdravstveno djelovanje. Orašasti plodovi općenito povoljno djeluju na kognitivne funkcije mozga, štite od srčanih bolesti, obiluju antioksidansima koji smanjuju znakove starenja i pomažu organizmu da se očisti. Ulja dobivena od njih su redoviti sastojak u proizvodima za njegu kože lica, kose, noktiju. Dakle, imaju jako povoljan učinak na naše zdravlje, dugovječnost, ljepotu i vitkost. Začini često imaju protuupalna svojstva i djeluju antikancerogeno, dok se čokolada općenito smatra „superhranom“ zbog svojih brojnih nutritivnih svojstava.

Kao što u Hacı Hasan Oğulları tvrtki za proizvodnju baklava navode da rade svoj posao već 70 godina s jednakom ljubavlju, mi smatramo da, čim unosite ovaj dodatni afrodizijački sastojak u bilo što, rezultati će biti savršeni.